A+ A-

6 voorbeelden waarbij klinknagels praktischer zijn dan schroeven

Gepubliceerd op 24.09.2024

De verschillen tussen blindklinknagels en schroeven

Blindklinknagels en schroeven zijn beide bevestigingsmiddelen die verschillende materialen met elkaar kunnen verbinden. Het verschil tussen de twee bevestigingsmiddelen is dat blindklinknagels vooral geschikt zijn voor permanente, niet-verwijderbare verbindingen. Blinde klinknagels hebben ook het voordeel dat eenzijdige toegang tot het werkstuk voldoende is om de klinknagel te zetten. Als een toepassing daarentegen wordt vastgeschroefd, kan deze indien nodig weer worden losgemaakt of vanzelf weer loskomen. Samengevat hangt de keuze tussen een blindklinknagel of een schroef af van de vereisten van de toepassing.

Inhoud: Voorbeelden van waar klinknagels beter zijn dan schroeven

1. Blindklinknagels zijn veerkrachtig en trillingsbestendig
2. Blindklinknagels zijn lichter en ruimtebesparend
3. Blindklinknagels zijn snel te verwerken
4. Corrosiebestendige blindklinknagels
5. Blindklinknagels vormen een esthetische verbinding
6. Blindklinknagels zijn maar aan één kant toegankelijk
Conclusie
Veelgestelde vragen

1. Blindklinknagels zijn veerkrachtig en trillingsbestendig

Het gebruik van blindklinknagels is voordelig wanneer een hoog draagvermogen en stabiliteit vereist zijn. In tegenstelling tot schroeven laten blindklinknagels na verloop van tijd niet los, maar houden ze de verbinding stabiel. Vooral in toepassingen waar trillingen, schokken en beweging een probleem zijn, zijn blindklinknagels vaak het betere alternatief. Dit is bijvoorbeeld belangrijk in de auto-industrie en overal waar materialen langdurig en veilig met elkaar verbonden moeten worden, zoals in de bouw of machinebouw. Het grote voordeel van blindklinknagels in dergelijke veiligheidsrelevante toepassingen is dat ze, in tegenstelling tot schroeven, niet vanzelf loskomen.

2. Blindklinknagels zijn lichter en ruimtebesparend

Als beide bevestigingsmiddelen voor dezelfde toepassing worden gebruikt, zijn blindklinknagels meestal lichter dan schroeven. Dit komt doordat blindklinknagels minder materiaal nodig hebben dan schroeven om een stevige verbinding te maken. Maar dat niet alleen, blindklinknagels zijn vaak ook ruimtebesparender in vergelijking met schroefverbindingen, omdat schroeven vaak worden gebruikt in combinatie met sluitringen of moeren voor een betere houvast. Blindklinknagels zijn daarom de betere keuze dan schroeven wanneer het totale gewicht van het eindproduct moet worden geminimaliseerd of de afmetingen moeten worden verkleind. Industrieën waar dit vaak een belangrijke rol speelt zijn de automobiel- en elektronica-industrie.

3. Blindklinknagels zijn snel te verwerken

Om een blindklinknagel te plaatsen heb je alleen gaten nodig in de materialen die samengevoegd moeten worden, de blindklinknagel en het plaatsingsgereedschap. Een blindklinknagel kan dus snel en efficiënt worden geplaatst, zelfs als het werkstuk maar van één kant toegankelijk is. In de industriële productie kunnen klinkprocessen ook worden geautomatiseerd, wat de efficiëntie in de productielijn verhoogt en de arbeidskosten verlaagt. Zodra de blindklinknagel is geplaatst, is de verbinding veilig en houdt deze de materialen stevig bij elkaar. Met schroeven daarentegen kan het zijn dat de verbinding opnieuw moet worden bewerkt omdat een schroef nog te los zit of omdat meerdere schroeven in dezelfde toepassing zijn vastgedraaid tot verschillende sterktes. Deze correcties vertragen het productieproces en gaan in het ergste geval ten koste van de kwaliteit van de verbinding.

4. Corrosiebestendige blindklinknagels

Bij toepassingen gaat het vaak om het verbinden van materialen die vervolgens worden blootgesteld aan extreme weersomstandigheden of corrosieve stoffen. Een belangrijke factor bij het kiezen van het juiste bevestigingsmiddel in deze omgevingen is het materiaal. Een hoge mate van corrosiebescherming is vooral belangrijk voor bevestigingen van roestvrij staal, kunststof of Monel®. Het voordeel van blindklinknagels ten opzichte van schroeven in corrosieve omgevingen is dat het een relatief gesloten verbinding is. Dit betekent niet dat de verbinding volledig waterdicht is, maar schroefverbindingen kunnen openingen hebben naar het aangrenzende materiaal door de schroefdraad, wat het binnendringen van vocht bevordert. Bovendien kan de schroefdraad die nodig is in schroefverbindingen het te verbinden materiaal beschadigen, waardoor het ook gevoeliger is voor roestplekken in de toepassing.

5. Blindklinknagels vormen een esthetische verbinding

Soms is het niet voldoende om eenvoudigweg materialen aan elkaar te bevestigen, maar speelt de visuele perceptie van de verbinding een even belangrijke rol. Blinde klinknagels of schroeven zijn niet altijd verborgen, maar vormen een zichtbaar onderdeel van de toepassing. De esthetiek van blindklinknagels of -schroeven speelt vaak een belangrijke rol in architecturale structuren of meubels. Blindklinknagels kunnen praktischer zijn om mee te werken dan schroeven, omdat ze bij het zetten een glad oppervlak creëren en gelijk liggen met het te zetten materiaal. Blindklinknagels zijn verkrijgbaar in verschillende kopvormen, van platte ronde koppen tot verzonken koppen en grote koppen. Gekleurde klinknagels zijn ook een optie om de kleur van het bevestigingsmiddel af te stemmen op het ontwerp van de toepassing. Dit maakt een ruime keuze mogelijk voor het gewenste ontwerp in de toepassing.

6. Blindklinknagels zijn maar aan één kant toegankelijk

Om een blindklinknagel te plaatsen, is slechts aan één kant toegang tot het werkstuk nodig. Dit betekent dat een blindklinknagel gebruikt kan worden om materialen met elkaar te verbinden, zelfs als de achterkant moeilijk of onmogelijk bereikbaar is. Bij een schroefverbinding daarentegen heb je vaak aan beide kanten toegang nodig om het goed te kunnen bewerken. Blindklinknagels zijn vaak het betere alternatief, vooral voor toepassingen die moeilijk toegankelijk zijn en een permanente en veilige verbinding vereisen.

Conclusie

Samenvattend kan worden gezegd dat het altijd van geval tot geval afhangt of het beter is om schroeven of blindklinknagels te gebruiken. Blinde klinknagels bieden echter verschillende voordelen ten opzichte van schroeven, waardoor ze op veel gebieden het populairste bevestigingsmiddel zijn. Het is belangrijk om de bovengenoemde aspecten voor elke toepassing in overweging te nemen en af te wegen welke aspecten een bijzonder hoge prioriteit hebben voor het project in kwestie. Dit resulteert uiteindelijk in de beslissing of de geselecteerde materialen beter verwerkt kunnen worden met blindklinknagels of schroeven.

Veelgestelde vragen

Is het mogelijk om schroef- en blindklinknagelverbindingen los te maken?

Bestaande schroefverbindingen kunnen daarna weer worden losgedraaid. Als de schroef linksom wordt gedraaid met een schroevendraaier of een geschikte moersleutel, kan de verbinding weer worden losgedraaid. De schroefverbinding is praktisch als een toepassing opnieuw moet worden gedemonteerd of als er bijvoorbeeld een onderdeel uit de toepassing moet worden gehaald voor onderhoud.

Een gezette blindklinknagel daarentegen kan niet zomaar weer verwijderd worden. De blindklinknagelverbinding is ontworpen om een permanente en niet-verwijderbare verbinding te maken. Indien nodig kan een blindklinknagel echter ook uit de verbinding worden verwijderd. Hiervoor moet hij worden uitgeboord, waardoor hij beschadigd raakt. De blindklinknagel kan niet opnieuw worden gebruikt als hij eenmaal uit de verbinding is verwijderd.

Kunnen blindklinknagels en schroeven met hetzelfde gereedschap worden gezet?

Het antwoord is nee - blindklinknagels en schroeven kunnen niet met hetzelfde gereedschap worden bewerkt, ook al kunnen beide bevestigingsmiddelen worden gebruikt om materialen aan elkaar te bevestigen. Voor een blindklinknagel heb je een speciaal blindklinkgereedschap nodig dat de klinknagel op de juiste manier vormt en de materialen stevig met elkaar verbindt. Blindklinknagels kunnen worden gezet met handmatige klinknageltangen, batterij- of pneumatisch aangedreven blindklinkgereedschap of half- of volautomatische robots.

Voor het plaatsen van een schroef is een schroevendraaier of accuschroevendraaier nodig. Door de schroef in of uit te draaien, kan de schroevendraaier worden gebruikt om de schroef te installeren of te verwijderen.

Wat is stabieler - schroeven of blindklinknagels?

Om de vraag te beantwoorden of schroeven of blindklinknagels het stabielere bevestigingsmiddel zijn, moet je altijd kijken naar de toepassing, inclusief de vereisten voor het bevestigingsmiddel. Beide bevestigingsmiddelen hebben voordelen voor verschillende toepassingsgebieden. Schroeven zijn bijvoorbeeld de betere keuze in toepassingen die regelmatig gemonteerd en gedemonteerd moeten worden. Schroeven zijn ook het stabielere alternatief als de verbinding in de toepassing verstelbaar moet zijn.

Blindklinknagels daarentegen zijn meestal stabieler in toepassingen waar trillingen een rol spelen. Omdat klinknagels een niet-losneembare verbinding creëren, verbinden ze materiaal stevig, zelfs als de toepassing in beweging is. Schroeven kunnen loskomen zonder het gebruik van extra vergrendelingselementen.